Nosi najskuplju opremu
0

Svemirski brod Endeavour popravljen i spreman za lansiranje

Sarajevo-x.com
Američki svemirski brod Endavour će biti lansiran u ponedjeljak ka Međunardnoj svemirskoj stanici. Inženjeri NASA-e vjeruju da su popravili problem s grijačem zbog kojeg je odloženo lansiranje planirano prije dvije sedmice, piše BBC.

Svemirski brod Endeavour će krenuti na svoje posljednje putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, nakon čega će biti povučen iz upotrebe i čuvan u muzeju u Los Angelesu.

Misija ovog svemirskog broda je transportovati dvije milijarde dolara vrijedan Alfa magnetni spektrometar, kao i neke važne rezervne dijelove.

"Endeavour mi je u srcu jer je prvi svemirski brod kojim sam letio 2001. godine. Drago mi je da ću njime letjeti i posljednji put. On predstavlja 'bebu' cijele flote. U službi je već 19 godina, a ovo će mu biti 25. let", rekao je komadant svemirskog broda Mark Kelly.

Lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi je planirano u 8.56 sati po lokalnom vremenu. Lokalni službenici policije kažu da očekuju oko pola miliona ljudi oko centra, koji će pokušati pronaći što bolji pogled na mjesto lansiranja.

Među hiljadama gostiju će biti i supruga Marka Kellyja, kao i kongresmenka Gabrielle Giffords, koja se oporavlja od ranjavanja u glavu.

Nakon povratka Endeavoura, jedini aktivni NASA-in svemirski brod će biti Atlantis. Na svoj posljednji let će krenuti u julu.

Endeavourovo putovanje će biti historijski događaj iz više razloga. Nosit će najskuplji teret do sada, njegova posada će posljednji put obaviti svemirsku šetnju, a Italijan Roberto Vittori će biti posljednji neamerikanac koji će putovati svemirskim brodom. Ekspert Mike Finke će postati najiskusniji američki astronaut u historiji. Kada se vrati na Zemlju, bit će jedini koji je proveo 381 dan u svemiru i nadmašiti Peggy Whitson.

Glavni cilj misije je dostavljanje Alfa magnetnog spektrometra, veoma osjetljive mašine kojom će se vršiti analiza kosmičkih zraka. To su čestice visoke energije.

Odgađanje lansiranja Endeavoura je uzrokovalo i odgađanje posljednjeg leta svemirskog broda Atlantis. Ovaj brod je trebao biti lansiran 28. juna, ali će se to dogoditi u julu.

Završetkom tridesetogodišnje programa svemirskih brodova, SAD će koristiti rusku Soyuz kapsulu za slanje svojih astronauza na Međunarodnu svemirsku stanicu. To bi trebalo uštedjeti novac za novi projekat koji će omogućiti letove na Mjesec, asteroide i na Mars