Studija
0

Sve više muškaraca pati od anoreksije

Sarajevo-x.com
Stručnjaci u Britaniji, prvi put nakon dugog niza godina bavljenja anoreksijom, psihičkim poremećajem ishrane uslijed koga pacijent namjerno odbija hranu kako bi omršavio - bilježe veći broj slučajeva anoreksije kod muškaraca nego kod žena, piše Independent.

Anoreksija je ozbiljan poremećaj u ishrani koja u ekstremnim slučajevima rezultira dramatičnom mršavošću pacijenta i može imati fatalne posljedice.

Dr. Hubert Lacey, londonski stručnjak za anoreksiju navodi da je najvjerovatniji uzrok porasta broja muškaraca među pacijentima činjenica da su i oni, kao i žene, pod sve većim socijalnim pritiskom da, kako kaže, "izgledaju dobro".

Iako muškarci u prosjeku i dalje čine svega pet do deset posto "pacijentske populacije" anoreksičnih u Britaniji, i zvanično ih registriranih ima oko 100 hiljada, pretpostavlja se da je stvarni broj nekoliko puta veći. Mnogi, naime, zbog sramote nisu spremni da posjete ljekara ili javno priznaju da su bolesni, navodi Lacey, i dodaje da je u posljednjih pet godina broj muških pacijenata porastao za skoro 70 posto.

Kao glavni uzrok on navodi visokotiražne "muške" časopise, koji po pravilu uz tekstove objavljuju isključivo fotografije muškaraca s takozvanim "pločicama na stomaku" i mišićavim tijelima, piše Independent.