{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sunčeva oluja" prijeti da paralizuje Zemlju do 2013.

S
21.9.2010. u 16:45
0
38
"Sunčeva oluja" prijeti da paralizuje Zemlju do 2013.
0
"Sunčeva oluja" prijeti da paralizuje Zemlju do 2013.
Foto: AP
Velika eksplozija sunčeve energije ili tzv. "Sunčeva oluja" mogla bi paralizovati Zemlju u periodu od tri naredne godine, upozorava tim britanskih naučnika.
Takva "oluja" izazvala bi oštećenje električnih mreža, kolaps komunikacionih sistema i rušenje aviona. Bile bi uništene i zalihe hrane, a internet bi vjerovatno prestao da funkcioniše.

Prvi put takva pojava na Zemlji zabilježena je 1859. kada je "Sunčeva oluja" uništila telegrafsku mrežu u Evropi i SAD, ali tada još nije postojala razvijena električna mreža niti je svijet bio toliko zavisan od struje kao danas.

Nova katastrofa mogla bi pomalo ličiti na scene iz filma "2012.", upozorio je sekretar u britanskom ministarstvu odbrane Liam Fox, dodavši da bi "Sunčeva oluja" kao što je ona iz 1859. u modernom vremenu izazvala potpuni haos.

Zbog mogućnosti ponavljanja "Sunčeve oluje", Fox je sazvao hitnu konferenciju u Londonu i pozvao naučnike da izrade strategiju koja bi umanjila katastrofu.

On je naveo i da se 1989. dogodila mala "Sunčeva oluja" koja je paralizovala električnu mrežu u kanadskoj oblasti Kvebek.

Bivši američki savjetnik za odbranu Avi Schnurr upozorio je da svijet ne smije čekati katastrofu i da mora odmah stupiti u akciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: