Sjeverna hemisfera
0

VIDEO / Solarna oluja napravila fantastičan svjetlosni šou

Sarajevo-x.com
Foto: Canadian Press
Foto: Canadian Press
Stanovnici sjeverne hemisfere u četvrtak su imali priliku vidjeti rijedak prizor kada je solarna oluja, nastala masivnom erupcijom sa površine Sunca, zabljesnula dijelove Zemlje vrelom plazmom.

Magnetska radijacija uzrokovala je prelijep svjetlosni šou, javlja Fox News. U svemir je izbačeno 10 milijardi tona plazme, koja je do Zemlje putovala tri i po dana.

Jedan od kanadskih fotografa koji su imali priliku da zabilježe prizor, Olivier Du Tre, rekao je: "Oduvijek sam sanjao da vidim auroru, još otkako sam bio dječak. Sinoć sam to konačno uspio."

Dramatične aurore mogle su se vidjeti u Danskoj, Norveškoj, Njemačkoj, na Grenlandu i duž sjevernog dijela Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Naučnici NASA-e saopćili su da je Sunce eruptiralo ne jednom, već četiri puta. Prizor nije bio opasan po ljude, s obzirom da je Zemlju zaštitilo njeno magnetsko polje, pa se radijacija apsorbuje u atmosferi. Ipak, šteta bi mogla biti nanesena satelitima koji kruže oko Zemlje, kao i astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Glasnogovornik NASA-e William P. Jeffs ističe kako, prema njihovim procjenama, skoro da je nemoguće da solarna oluja uzrokuje evakuaciju ISS-a.