Danas i sutra
49

Stručnjaci za drevne Maye u Sarajevu: Predavanje za sve zaljubljenike u egzotične civilizacije

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U Centru za historijska istraživanja (CeHiS) gostovat će stručnjaci sa Univerziteta u Bonu (Universität Bonn) koji će kroz tri predavanja i stručnu radionicu svim zainteresiran približiti egzotičnu civilizaciju Maya.

Zahvaljujući ovoj posjeti na Univerzitetu u Sarajevu - Filozofskom fakultetu bosanskohercegovačka akademska zajednica i šira zainteresirana javnost imat će priliku da sazna više o egzotičnoj civilizaciji koja se razvijala na prostoru jugoistočnog Meksika i sjeveru srednje Amerike.

Civilizacija Maya poznata je po svojoj specifičnoj arhitekturi i kulturi kao što su piramide i autohtono pismo. To su teme o kojima će zainteresirani moći otkriti više kroz sadržaj tri predavanja i radionicu koji su planirani za 27. i 28. maja 2024. (danas i sutra). Pored afirmiranih historičara i arheologa na radionici će učestovati i pripadnica indigenog naroda Maya Kaqchikel iz Guatemale Francisca Elías.

Prva dva predavanja biti će održana ponedjeljak 27.05.2024. godine u terminu od 14 -16 sati u malom amfiteatru na Univerzitetu u Sarajevu - Filozofski fakultet.

O temi "Maya and Maya archeology" govorit će prof. Nikolai Grube (Universität Bonn) koji je radio je kao profesor antropologije i historije umjetnosti na Univerzitetu Teksas u Austinu i Univerzitetu u Hamburgu, a trenutno radi na Univerzitetu u Bonu. Profesor Grube je radio na nekoliko arheoloških projekata u regiji Maya, uključujući one u Caracol u Belizeu i Yaxha u Petén Departmentu u Gvatemali. Tečno govori jukatečki jezik modernih stanovnika Maja na poluostrvu Jukatan u Meksiku.

Devedesetih je posjetio Naachtun u Peténu i analizirao natpise na stelama Maja. Od 2010. profesor Grube je jedan od direktora Interdisciplinarnog centra Latinske Amerike na Univerzitetu u Bonu. Također od 2014. godine vodi projekt "Text Database and Dictionary of Classic Mayan".

Studentica Antropoloških studija Amerike na Univerzitetu u Bonu Sara Durić govorit će o temi "Popol Vuj-sveta knjiga Quiche Maya". Predavanje Sare Durić biti će na bosanskom jeziku dok su preostale aktivnosti planirane na engleskom jeziku.

Edukativna radionica i treće predavanje predviđeni su za utorak 28.05.2024. u terminu od 16 -18 sati u Sali 176 (Univerzitetu u Sarajevu – Filozofski fakultet). Tema radionice je koju će voditi profesor Nikolai Grube i asistent Alejandro Garay (Universität Bonn) jeste "Maya writing system".

Na kraju će Francisca Elías kao pripadnica naroda koji baštini kulturu Maya osvrnuti se na njihovu tradicionalnu igru sa loptom koju neki smatraju pretečom nogometa u svom predavanju na temu "Maya Ballgame". Ispred Centra za historijska istraživanja predavanja i radionicu moderirati će prof. Amir Duranović (Odsjek za historiju, Univerzitet u Sarajevu - Filozofski fakultet).

Treba istaći kako je Univerzitet u Bonu jedan od najboljih istraživačkih centara za mezoameričke studije.