Nauka
138

Stručnjaci iz Manchestera: Zavidovićke sfere su vjerovatno nastale prirodnim putem

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Kao što je to bio slučaj sa "piramidama", vijest o zavidovićkim sferama brzo je obišla svijet, tako da se nije dugo čekalo na reakcije stručnjaka i naučnika.

Podsjećamo, Semir Osmanagić je nedavno ponovo došao u fokus medija nakon što je ukazao na postojanje sferičnih formacija nedaleko od Zavidovića, a koje su prema njegovim riječima djelo davno nestale kulture koja je na ovim prostorima obitavala prije više od 1.500 godina.

Sfera je svakako impozantna, a svojom upečatljivom bojom i radijusom između 120 i 150 centimetara opravdano lako privlači pažnju i uzbuđuju maštu znatiželjnika. Dodamo li da je teška oko 30 tona, fascinacija sferom postaje i više nego jasna.

California
California

S druge strane, tvrdnje kako je riječ o ostatku nepoznate kulture dovoljno sposobne da sferično obradi izrazito tvrdu stijenu, spadaju u grupu teško dokazivih iz prostog razloga što na tom području ili šire ne postoji niti jedan drugi trag misteriozne kulture, kao i zbog toga što na sferi nema tragova alata.

Osmanagićevu ideju dodatno izazivaju riječi stvarnih stručnjaka i arheologa kao što je Mandy Edwards sa Univerziteta u Manchesteru

"Sfere vjerovatno nisu načinjene ljudskom rukom. Moguće je da su nastale procesom precipitacije prirodnog mineralnog cementa između sedimenata", rekla je Edwards, a prenosi britanski Telegraph.

Kostarika
Kostarika

Riječ je o procesu koji se zove konkretacija čiji su rezultat prirodne kamene sfere koje danas postoje u mjestima poput Bowling Ball Beacha u Californiji.

Naravno, ljudske ruke su sasvim sposobne kreirati sferu iz stijena, što je zabilježeno u Kostariki. Razlika između Zavidovića i Kostarike jeste što su sfere iz ove države dio poznate kulture Diquis čiji se ostaci mogu naći širom zemlje.

Također, oko 300 sfera kulture Diquis se od 2014. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a.