Nestanak algi
0

Stradale dvije trećine Velikog koralnog grebena

FENA
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Nestanak algi tokom nekoliko posljednjih godina doveo je do stradanja dvije trećine australskog Velikog koralnog grebena, prenosi BBC novo naučno istraživanje.

Procesom "izbjeljivanja" bez presedana, koji znači da prestaje simbioza korala i algi te ostaju bijeli kosturi korala, zahvaćeno je oko 1.500 kilometara formacije, pokazuju nove zračne snimke koje su proučili naučnici.

Najnovija oštećenja pogodila su centralni dio grebena dok je prošle godine proces izbjeljivanja zahvatio sjeverni dio grebena. Stručnjaci smatraju da blizina pogođenih područja daje malo nade da će se korali uspjeti oporaviti.

Profesor Terry Hughes sa univerziteta James Cook kazao je kako vlade moraju hitno odgovoriti na klimatske promjene kako bi spriječile daljnje izbjeljivanje grebena.

"Od 1998. svjedoci smo četiri takva događaja, ali se razmak među njima značajno razlikovao, a ovo je najmanji razmak koji smo vidjeli", kazao je Hughes za BBC.

"Što prije poduzmemo akciju protiv globalne emisije stakleničkih gasova i za odustajanje od fosilnih goriva u korist obnovljivih izvora to bolje".

U okviru posljednjeg istraživanja proučeno je oko 800 koralnih grebena na pojasu dugom 8.000 kilometara. Analiza pokazuje da je tek južni dio grebena nezahvaćen izbjeljivanjem.

Naučnik James Kerry kaže da razmjeri oštećenja na centralnom dijelu grebena odgovaraju onima uočenima prošle godine na sjevernom dijelu grebena.