Nauka
33

Stoljećima mislili da je soko: Otkrivena najmlađa mumija bebe na svijetu

Klix.ba
Skeniranjem mumificiranih ostataka za koje se stoljećima mislilo da je riječ o 2.300 godina starom sokolu, otkriveno je da su pripadali bebi. To bi značilo da je ovo jedna od najmlađih mumija na svijetu jer se radi o fetusu starom 20 sedmica.

Ovo je jedno od posljednjih u nizu značajnih otkrića do kojih su došli medicinski eksperti analizirajući egipatske artefakte u muzeju Maidstone u Kentu.

"Među predmetima koje smo analizirali bio je komad za koje se inicijalno mislilo da je mumificirani sokol s platnom i kartonom iz ptolomejskog perioda (323 p.n.e. - 30 p.n.e.). Nakon skeniranja koje je urađeno u KIMS bolnici utvrđeno je da je to mumija bebe. Majka je doživjela pobačaj u 20. sedmici. Ukoliko ovo bude potvrđeno, bit će to najmlađa ljudska mumija zabilježena bilo gdje na svijetu. Zahvaljujući CT skeneru u mogućnosti smo da naučimo više o kolekcijama na neinvazivan način bez oštećenja stanja i integriteta artefakta", rekla je menadžerica muzeja Samantha Harris.

Istakla je kako ne bi bilo moguće analizirati predmete bez oštećenja da nema savremene tehnologije.

Ovo je drugo veliko otkriće ovog muzeja u ovoj sedmici. Prethodno su utvrdili da je jedna egipatska mumija mnogo starija nego što se mislilo. Riječ je o mumiji Ta-Kush za koju se mislilo da je imala blizu 14 godina kada je umrla, ali je skenerom utvrđeno da je bila u srednjim 20-im godinama, a možda i još starija.

Muzej nastavlja istraživanja, a eksperti se nadaju novim uzbudljivim otkrićima.