Istraživanje s Harvarda
0

Stiže lijek koji će nas 'natjerati' da vježbamo

Sarajevo-x.com
Tim naučnika s prestižnog Sveučilišta Harvard u američkoj državi Massachusetts radi na predstavljanju prvog lijeka koji će motivirati ljude da počnu vježbati.

U istraživanju provedenom na laboratorijskim miševima dokazano je da hormon leptin duplo povećava fizičku aktivnost kod pretilih životinja.

Leptin je hormon od ključne važnosti za normalan unos hrane i metabolizam, ima jak učinak na apetit djelovanjem na određene centre u srednjem dijelu mozga te u hipotalamusu. Ovaj hormon daje signale mozgu prema kojima on kontroliše količinu unosa hrane te ga općenito obavještava o stanju metabolizma.

Masno tkivo u tijelu luči leptin i regulira apetit, a što je nivo hormona veći, to je osjećaj gladi manji. Zato kad u organizmu dođe do nedostatka leptina, dolazi i do povećane želje za unosom hrane, a samim time i do debljanja.

'Lijek na bazi leptina dao bi nam priliku da pomognemo mnogim ljudima koji imaju zdravstvenih problema zbog težine ili nedovoljne fizičke aktivnosti', izjavio je Dr Christian Bjorbaek, endokrinolog s harvardskog odsjeka za medicinu.

Prilikom istraživanja otkriveno je i da su miševi uzimali 30 posto manje hrane mada su im naučnici svaki dan nudili iste količine hrane.

Studija je objavljena u naučnom magazinu 'Cell Metabolism'.