Hladna i vedra noć
293

Stidljivi perzeidi u zoru uljepšali nebo iznad Bosne i Hercegovine

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kiša meteora, poznatija kao suze Sv. Lovre, rano jutros uljepšala je nebo iznad Bosne i Hercegovine. Stidljivo su se pojavljivali u prvom dijelu noći, dok su pravi spektakl pripremili pred zoru.

Da bi se napravile noćne fotografije ovog spektakla koji se jednom godišnje dešava na nebu iznad nas, bilo je potrebno otići dalje od gradskog svjetla, onečišćenja zraka, a priroda je sinoć bila naklonjena prema fotografima i zaljubljenicima u ovaj događaj pa je nebo iznad BiH bilo čisto i bez oblaka.

U prvom dijelu noći hiljade fotografija, a tek poneki perzeid zabilježili smo našim fotoaparatima na lokaciji Lastavice kod Zenice, a kada se činilo da smo više od osam sati proveli na otvorenom zbog nekoliko fotografija stidljivih perzeida, desio se istinski spektakl tzv. "peak".

Temperatura u toku noći pala je na samo 12 stepeni te je uz hladan planinski vjetar bila neophodna i deblja jakna. Međutim, u samo nekoliko minuta pred zoru nebo iznad nas uljepšalo je nekoliko izvanrednih perzeida koje vam donosimo u ovoj fotogaleriji. Mnogo manje ih je bilo vidljivo ljudskom oku i moguće fotografirati na nebu ove godine iznad BiH nego je to bilo ranijih godina.

Ovo je jedinstven događaj za ljubitelje astronomije, ali i one koji uživaju u ovom događaju sami ili sa voljenim osobama.