Nauka
0

Stephen Hawking završio sa vožnjom života

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bez invalidskih kolica, prikopčan samo na monitore za mjerenje pritiska, astrofizičar Stephen Hawking u četvrtak je otkrio čari lebdenja u bestežinskom stanju. Ovaj događaj u njemu je pobudio nadu da bi jednog dana zaista mogao otputovati u svemir.

"Bilo je nevjerovatno," rekao je Hawking nakon leta.

Posebno modificiranim avionom Hawking je sa nekoliko doktora i medicinskih sestara poletio sa Floride iznad Atlantskog okeana. Avion se popeo na 9,7 kilometara i parabolički "propadao" do 7,3 kilometra. U 25 sekundi, koliko je trajalo to spuštanje, svi putnici su osjetili blagodati bestežinskog stanja.

Avion je napravio osam paraboličkih spuštanja u kojima je Hawking pravio bestežinske saltoe kao "olimpijski gimnastičar", rekao je Peter Diamandis, predsjednik i vlasnik kompanije "Zero Gravity Corp" koja je poklonila Hawkingu ovo jedinstveno putovanje.

"Bilo nam je predivno. Van svakih očekivanja. Nevjerovatno", dodao je Diamandis.

Hawking, profesor matematike na Univerzitetu Cambridge, napisao je revolucionarne radove o crnim rupama i porijeklu svemira. U dvadesetim godinama paralizovala ga je bolest motoričkih neurona, koju neki nazivaju i Lou Gehrigova bolest.

Ovaj 65-godišnjak je prva invalidna osoba koja je iskusila bestežinsko stanje.

"Kao što pretpostavljate, veoma sam uzbuđen", rekao je Hawking prije leta. "Vezan sam za invalidska kolica već 40 godina. Prilika da lebdim u bestežinskom stanju je nevjerovatna".

Hawking ne može govoriti niti pomjerati udove. Sve što može je mijenjati izraze lica, odnosno pomjerati oči, obrve, obraze i usne.

Kada je ovaj genijalni astrofizičar sišao sa aviona, prvo što je rekao jeste: "Svemire, stižem!"