"Preuzimaju" noćno nebo
19

Starlink sateliti i dalje ometaju radioastronomiju, naučnici zabrinuti i zbog drugih kompanija

D. B.
Sateliti kompanije SpaceX, koji čine satelitsku internet konstelaciju Starlink, i dalje ometaju radioastronomiju uprkos naporima za ograničavanje njihovog utjecaja, a to podiže nivo zabrinutosti astronoma za budućnost ove važne grane naučnog istraživanja.

Astronomi koji koriste Low Frequency Array (LOFAR) teleskop smješten u Nizozemskoj posmatrali su nekoliko desetina SpaceX-ovih Starlink satelita te su ustanovili da oni nastavljaju emitovati "nenamjerno elektromagnetno zračenje" iz svoje elektronike, navodi se u saopćenju Međunarodne astronomske unije.

"Izvještavamo o opservacijama 65 satelita koji pripadaju SpaceX-ovoj Starlink konstelaciji. Zračenje povezano sa Starlink satelitima je otkriveno na frekvencijama posmatranja između 110 i 188 MHz, što je daleko ispod 10,7 i 12,7 GHz radio frekvencija koje se koriste za signale komunikacije u silaznoj liniji", navodi se u saopćenju.

To znači da ove smetnje ne potiču od stvarne komunikacije satelita, nego je riječ o njihovom prisustvu u radio-osjetljivim regijama, što bi moglo utjecati na astronomsko posmatranje u zahvaćenom spektru.

Radio signali udaljenih objekata u svemiru, kao što su galaksije ili aktivnost svjetlosnih objekata apoput bijelih patuljaka, može biti teško razaznati u tipičnoj radio buci koja dolazi od zemaljskih izvora. Kao takvi, nizovi radio teleskopa se često nalaze u veoma izolovanim regionima sa što manje radio smetnji.

SpaceX-ovi Starlink sateliti predstavljaju drugačiji problem. Planovi za postavljanje desetina hiljada satelita u niskoj Zemljinoj orbiti u svrhu pružanja internet konekcije, satelitska konstelacija zajedno s nekoliko drugih koje planiraju različite kompanije širom svijeta, prijeti da u potpunosti zasiti radio-mirne regione bukom koja će onemogućiti funkcionalan rad.

"Naše simulacije pokazuju da, što je veća konstelacija, ovaj efekt postaje važniji dok se radijacija svih satelita povećava. Zabrinuti smo, ne samo zbog postojećih konstelacija, nego i zbog planiranih, ali i zbog nepostojanja jasne regulacije koja štiti radioastronomske pojaseve od neželjenog zračenja", rekao je koautor istraživanja Benjamin Winkel s Instituta Max Planck za radio astronomiju.

Istraživači su rekli i da SpaceX ne krši nikakve zakone ili propise te da je kompanija pokušala ublažiti utjecaj satelita. Problem je što drugi operateri neće biti toliko kooperativni, a bez međunarodnih pravila o satelitskom radio zračenju, problem se mora rješavati odmah prije nego konstelacije satelita preuzmu noćno nebo.