Nauka
13

Šta je zabranjeno u svemiru: Seks, alkohol, hljeb i čist veš

Klix.ba
Kada se radno mjesto nalazi na oko 400 kilometara iznad Zemlje, njega karakterišu izuzetno stroga pravila koja će možda zvučati čudno za obične smrtnike. Detalje donosi YouTube kanal SciShow Space.

Astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nije dozvoljen niz radnji koje u pitanje dovode njihovu udobnost, sigurnost i sigurnost cjelokupne misije.

Jedno od prvih pravila jeste ono koje se tiče seksa - nije dozvoljen ni pod kojim uslovima! Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici žive u 388 metara kubnih, a ako se u obzir uzme da se broj članova uvijek kreće oko broja šest, jasno je da bi upražnjavanje seksa dovelo do komplikacija i neugodnosti.

Također, astronauti se smatraju državnim službenicima, tako da se od njih očekuje visoka profesionalnost i suzdržanost strasti. Ipak, najvažniji faktor zabrane jeste činjenica da ne znamo kako svemir (smanjena gravitacija, povećana radijacija, opasno prizemljenje...) utječe na eventualnu trudnoću.

Alkohol je još nešto što u svemiru nije dozvoljeno, ne računajući ruske kosmonaute kojima je konzumacija alkoholnih pića bila dozvoljena tokom misija '80-ih godina prošlog vijeka. Jasno je da veća količina alkohola može uzrokovati neadekvatno rukovanje skupim instrumentima, ali postoji i kulturološki pritisak na američke astronaute kojima nije dozvoljena nijedna jedina kap.

Na trećem mjestu je, vjerovali ili ne, hljeb i svaka druga vrsta hrane koja se mrvi. Mrvice mogu uzrokovati začepljenja u ventilacijskom sistemu letjelica ili čak uzrokovati kvar instrumenata. Ne zaboravimo, radi se o svemiru u kojem vlada bestežinsko stanje i u kojem bi mrvice letjele na sve strane.

Hrana za svemir se priprema na poseban način, uključujući dodatak želatina kako bi se nered smanjio na najmanji mogući nivo.

Kada je riječ o neredu, astronautima nije dozvoljeno čišćenje odjeće, uključujući donji veš. Razlog je čisto tehničke prirode jer se potrošnja vode u te svrhe smatra bacanjem resursa. Astronauti provode dane, pa čak i mjesece u istoj odjeći, a nakon što se isprljaju šalju je sa smećem ka Zemlji, gdje će izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu.