Propeleri su oštećeni
35

Srušio se helikopter Ingenuity i okončao misiju na Marsu

D. B.
Helikopter Ingenuity, koji je ispisao historiju tako što je ostvario prvi let na Marsu, pretrpio je štetu zbog koje je njegova misija na Crvenoj planeti okončana, javlja BBC.

Američka svemirska agencija NASA je saopćila da je helikopter morao obaviti "prinudno slijetanje" prilikom kojeg su oštećeni njegovi propeleri. Prva letjelica koju je proizveo čovjek, a koja je poletjela na drugom svijetu pored Zemlje, doživjela je svoj kraj. Ipak, Bill Nelson iz NASA-e je kazao da je Ingenuity obavio mnogo više misija nego što je prvobitno planirano te da je otvorio put za buduće letove u našem solarnom sistemu.

Ingenuity je ostao u uspravnom položaju, no fotografije koje je napravio rover Perseverance pokazuju da je oštećen bar jedan njegov propeler te da više ne može letjeti. Okolnosti pod kojim je nastala šteta se istražuju.

Helikopter je stigao na Mars u februaru 2021. godine u utrobi rovera Perseverance. Trebao je poslužiti kao kratkoročna demonstracija tehnologije koja omogućava let u ultrarijetkoj atmosferi Marsa. Nakon što je uspio u tome, postao je podrška roveru Perseverance u istraživanju interesantnih područja na Marsu, a uz to je pomagao roveru i njegovim operaterima na Zemlji da izaberu najbolju putanju.

Prije okončanja misije u četvrtak, Ingenuity je obavio 72 leta te je letio 14 puta dalje od originalnog plana.

Mnogi će žaliti za simpatičnim helikopterom, no kraj je ipak došao u pravo vrijeme. Rover Perseverance će krenuti na duge i brze vožnje dok traži put da se popne na obruč kratera Jezero. Da je ostao funkcionalan, helikopter bi se vjerovatno mučio da održi korak s Perseveranceom.