Veliki napredak
31

Srbija postala 23. članica CERN-a

SRNA
CERN-ov sudarač LHC (Ilustracija: Shutterstock)
CERN-ov sudarač LHC (Ilustracija: Shutterstock)
Srbija je danas primljena u članstvo Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), saopšteno je iz beogradskog Instituta za fiziku.

CERN je primio Srbiju kao svoju 23. zemlju članicu, nakon formalne potvrde Uneska da je pristupila CERN-ovoj konvenciji.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je tim povodom da je ulaganje u naučna istraživanja važno za razvoj ekonomije u Srbiji, ističući da je CERN jedna od najvažnijih naučnih institucija danas.

"Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će donijeti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemljama članicama ove organizacije", rekla je Brnabić.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević rekao je da će Srbija nastaviti sa razvojem nauke i obrazovanja.

"Kao država članica CERN-a, Srbija je spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će naši naučnici, istraživači, instituti i industrija imati mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka", rekao je Šarčević.

Predsjednica Vijeća CERN-a Ursula Baasler podsjetila je da Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, te da su srpski naučnici kontinuirano uključeni u CERN-ove najveće eksperimente.

"Veoma sam sretna što je zahtjev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici", rekla je Baasler.

Generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti naglasila je da joj je zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu Srbiji kao 23. državi članici ove organizacije.

"Srpska naučna zajednica je tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i dijeljenju znanja", rekla je Gianotti.

Institut za fiziku u saopštenju podsjeća da su, dok je Srbija bila dio Jugoslavije, jedne od 12 zemalja članica koje su osnovale CERN, srbijanski fizičari i inžinjeri učestvovali u nekima od prvih projekata ove organizacije, na sinhrociklotronskom, proton-ciklotronskom i super-proton-sinhroton akceleratorima.

Fizičari iz Srbije su tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka radili na DELPHI eksperimentima na CERN-ovom LEP sudaraču.

CERN i Srbija su 2001. godine zaključile Ugovor o međunarodnoj saradnji koji je omogućio učešće Srbije u ATLAS i CMS eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču i u Svjetskoj LHC komjuterskoj mreži, kao i na ASE i NA61 eksperimentima.

Najveće učešće Srbije danas u CERN-u je u ATLAS i CMS eksperimentima, u postrojenju ISOLDE, koje izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike, kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica - FCC i CLIC, koji su potencijalno novi najvažniji projekti u CERN-u.

Srbija će, kao država članica CERN-a, imati pravo glasanja u Savjetu CERN-a - tijelu koje donosi najvažnije odluke, te će doprinositi budžetu ustanove.

U saopćenju je navedeno da će članarina doprinijeti mogućnostima za zapošljavanje u CERN-u, kao i učešću srpske industrije na tenderima ove organizacije.