Srbija lansira prvi satelit 2014. godine

S
SRNA
29.3.2012. u 12:26
1
53
Srbija lansira prvi satelit 2014. godine
1
Srbija lansira prvi satelit 2014. godine
Srbija će u orbitu lansirati svoj prvi satelit 2014. godine, koji će se koristiti za naučna istraživanja, zahvaljujući razvojnom programu EU.
Satelitom će se upravljati iz Novog Sada, a koristiće ga UN i 50 svjetskih univerziteta, piše beogradski Press.

Evropska komisija odobrila je projekt, prema kojem će stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, u saradnji sa Tehnološkim institutom u Cirihu, konstruisati prvi srbijanski satelit. U orbitu će biti lansiran 2014. godine iz Kazahstana.

Navodeći da vrijednost projekta, izrade i troškova lansiranja iznosi pola miliona eura, list dodaje da će, zahvaljujući programu FP7 i podršci Evropske komisije srbijansku stranu koštati od 20.000 do 50.000 eura.

Projekt je odobrila Evropska komisija u okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj - FP7 kao najveći istraživački i razvojni program EU, i bit će finansiran iz evropskih fondova.

Satelit biće konstruisan na novosadskim FTN i u potpunosti izrađen u nano tenhologiji, što će omogućiti razvoj novih tehnologija u Srbiji. Koristiće se za istraživanje zagađenja atmosfere, meteorološka mjerenja i za potrebe UN za kontrolu i analizu štete.

Kandidat za doktora nauka i asistent na Tehnološkom institutu u Cirihu Stefan Vlajković rekao je da će ovaj satelit u "Mercedes bencu" koristiti za unapređenje telekomunikacionih i navigacionih sistema.

"Tako će 2015. godine, kada satelit već bude u orbiti, timu koji će iz Novog Sada njime upravljati biti dodeljen prototip novog `Mercedesovog` vozila, na kojem će biti testiran sistem upravljanja vizilom bez prisustva čoveka, popularni auto pilot sa satelitskim navođenje", rekao je Vlajković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (53)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: