Istraživanje
0

Sportisti starog Rima bogatiji od današnjih atleta

FENA
Imovina najuspješnijih sportista današnjice ne može ni izdaleka da se mjeri s bogatstvom kojim su raspolagali učesnici trka dvokolica u starom Rimu, tvrdi jedan američki historičar.

On je naveo da su zarade koje postižu sportisti milioneri samo kap u moru u poređenju s bogatstvom antičkih atleta.

Američki golfer Tiger Woods, koji je prošle godine proglašen za prvog sportistu koji je zaradio više od milijardu dolara, bio bi smatran "siromahom" u odnosu na neustrašive zvijezde Cirkusa Maximusa, piše londonski Telegraph.

Jedan od vozača dvokolica, izvjesni Gajus Apulejus Diokles, zgrnuo je bogatstvo vrijedno 35.863.120 sestercijusa što bi iznosilo oko 15 milijardi dolara, tvrdi profesor klasičnih studija Peter Struck.

Da je kojim slučajem u to doba postojao sponzor poput firme "Nike", nema sumnje da bi antički heroj, zapamćen kao "šampion nad šampionima", bio daleko bogatiji.

Veličina Dioklesovog bogatstva zabilježena je na monumentalnom natpisu postavljenom u Rimu 146. godine n.e.

Prof. Struck s Univerziteta u Chicagu izračunao je da bi Dioklesovo bogatstvo bilo dovoljno da se više od dva mjeseca finansira cjelokupna rimska vojska, i to u vrijeme kada je imperija bila na vrhuncu.

  • Po današnjim standardima njegovo bogatstvo, uzimajući kao poređenje sredstva neophodna za održavanje američkih vojnih snaga u istom periodu, iznosilo bi oko 15 milijardi dolara, kazao je Struck.

Tako visoke zarade bile su, međutim, praćene mnogim opasnostima. Takmičenja su se nerijetko završavala smrću učesnika koji su tokom trka bili oskudno zaštićeni kožnim šljemovima, štitnicima na potkoljenicama i kratkim grudnim oklopom.

Takmičari su bili članovi ekipa, slično kao u Formuli 1, koje su ih trenirale zajedno s konjima i koje su bile dužne da im osiguraju opremu. Kao i Diokles, koji se povukao iz takmičenja u 42. godini, vozači dvokolica su obično poticali iz najnižih društvenih slojeva.

  • Dvadesetčetiri godine takmičenja donijelo je Dioklesu, vjerovatno nepismenom čovjeku koji je bio porijeklom iz španskog dijela rimske pokrajine Luzitanije, nevjerovatno bogatstvo od 35.863.120 sestercijusa, navodi prof Struck u članku objavljenom u stručnom časopisu "Lapham's Quarterly".

  • Njegovo bogatstvo bilo je pet puta veće od zarade najplaćenijih provincijskih guvernera u istom vremenskom periodu, što je bilo dovoljno da se osiguraju jednogodišnje potrebe Rima u žitu ili dvomjesečna plaća pripadnika rimske vojske u doba kada je imperija bila na vrhuncu, zaključio je prof. Struck.