Nauka
0

Sperma žene čini sretnima

Sarajevo-x.com
Još jedno u nizu kontroverznih istraživanja pokazalo je da su one žene koje upražnjavaju seksualne odnose bez kondoma manje depresivne i manja je vjerovatnost da će počiniti samoubistvo nego žene koje rjeđe imaju spolne odnose i pri tome koriste kondome.

Zahvaljujući rezultatima spomenutog istraživanja, naučnici su zaključili da muška sperma sadrži veoma jake hemikalije koje vjerovatno stvaraju "ovisnost" kod žena.

Također je dokazano da su žene koje su inače redovno imale seksualne odnose bez zaštite postajale depresivne što je više vremena prolazilo od posljednjeg seksualnog odnosa. To nije bio slučaj sa ženama koje su redovno imale odnose uz korištenje kondoma.

Doktor i psiholog Gordon Gallup također je, nakon posmatranja 293 studentice njujorškog koledža, otkrio da su one djevojke koje nemaju običaj koristiti kondome sklonije iniciranju seksa te da poslije prekida veze ranije počnu tražiti novog partnera. Gallup je taj fenomen objasnio “ovisnošću o određenim hemikalijama” koje se nalaze u spermi muškarca.

Naime, sperma sadrži više hormona, uključujući testosteron, estrogen, prolaktin i dr. koji se apsorbuju u zidove vagine i dokazano podižu raspoloženje žene, tvrdi Gallup.