Spremno za turiste
20

Španski arheolozi ponovo otvorili 1.800 godina stare rimske bazene zakopane ispod kuća

F. H.
Foto: Facebook / Milagros Tolón, Alcaldesa de Toledo
Foto: Facebook / Milagros Tolón, Alcaldesa de Toledo
Nekada ispunjen vodom i zadovoljnim kupačima, drevni kompleks bazena u Španiji ostao je zatrpan i zanemaren stoljećima, ali sada su ponovo otkriveni za ljudske oči.

Na uglu dviju uskih ulica u Toledu nalazi se šarena kuća. Žuta i blijedožuta fasada četverospratnice ima brojne balkone i trgovinu na razini ulice, pokazuju fotografije koje je podijelio Toledo Consortium.

Arheolozi su iskopali podrum kuće i otkrili ruševine velikog rimskog kupatila izgrađenog u drugom stoljeću nove ere, objavio je Toledo Consortium.

Iskopavanja kupatila otkrila su dvospratni kompleks, saopćio je grad u ranijem saopćenju. Ruševine se nalaze oko šest metara ispod moderne zgrade i bile su zatrpane stoljećima.

Arheolozi su pronašli nekoliko bazena koji su bili sa hladnom vodom, i nazivaju se i frigidarium, na gornjem spratu i servisne galerije na donjem spratu.

Donje galerije funkcionisale su kao svojevrsna mreža kroz koju bi radnici prolazili a da ih kupači ne vide, rekli su stručnjaci. Radnici bi dodavali gorivo i čistili pećnice koje su grijale bazene iznad, kao i upravljali razinama vode u bazenima.

Neke od ovih opskrbnih cijevi, i za vodu i za kanalizaciju, otkrivene su među ruševinama. Podnožje stepenica, ukrasni mramorni arhitektonski fragmenti i vrlo vrijedna keramika također su pronađeni ispod kuće, rekli su arheolozi.

Rimska kupatila, poznati kao terme, bile su veliki, standardizovani kompleksi u kojima su se ljudi kupali, opuštali i bavili društvenim aktivnostima, navodi Britannica.

Zgrade su obično imale tri različite vrste bazena: vruće bazene, tople bazene i hladne bazene. Iako se raspravlja o tačnom redoslijedu aktivnosti, posjetitelji termi bi se skinuli i vježbali, a zatim bi se kretali kroz tri vrste bazena na sve nižoj temperaturi.

Gradski dužnosnici opisali su bazene stare 1.800 godina kao najvažniji kompleks rimskih javnih kupatila pronađen u Španiji do danas. Restauratorski radovi pripremili su kompleks za ponovno otvaranje za javnost.

Fotografije pokazuju staklenu stazu koja se proteže preko bazena, omogućujući posjetiteljima da gledaju direktno u nalazište. Ostale fotografije prikazuju blijedo ružičasto-narančasti dio ruševina s mramornim fragmentom na tlu.