Treća sreća za Muska
0

SpaceX za rođendan uspješno lansirao raketu Starship nakon dvije eksplozije

D. B.
Kompanija SpaceX danas je treći put lansirala svoju ogromnu raketu Starship, ovog puta uspješno, što je ogroman napredak. Starship je potom stigao u svemir nekoliko minuta nakon lansiranja.

Starship je prethodno lansiran dva puta, a u oba slučaja je došlo do eksplozije rakete u zraku. Prvi je obavljen u aprilu 2023. godine, kada je raketa visoka 120 metara eksplodirala četiri minute nakon lansiranja. Tokom drugog testa obavljenog u novembru iste godine, raketa je letjela dalje, no uslijedila je nova eksplozija zbog tehničkih problema.

Što se tiče današnjeg lansiranja, raketa je uspješno poletjela ka orbiti, a SpaceX se nedugo zatim oglasio te poručio da je "otišla dalje nego ikad ranije". Aktivirana su sva 33 Raptor motora boostera Super Heavy, kao i šest motora same letjelice Starship.

Kompanija je napravila plan za nekoliko tehničkih demonstracija tokom leta, uključujući otvaranje vrata, što predstavlja testiranje mogućnosti izbacivanja satelita. Međutim, ovog puta nije bilo satelita, nego je samo testiran mehanizam. Potvrđeno je i da je uspješno obavljen transfer goriva iz jednog u drugi rezervoar, a to je procedura koja se obavlja u unutrašnjosti rakete i važan je korak prema razvoju budućih Starshipa, koji će jednog dana moći puniti jedan drugi u orbiti.
Musk je putem društvene mreže čestitao oduševljenim uposlenicima svoje kompanije.

"Starship je dostigao orbitalnu brzinu. Čestitam SpaceX timu", poručio je Musk.

Posljednji cilj je bila demonstracija ponovnog paljenja motora u svrhu usmjeravanja Starshipa prema Zemlji, kako bi pao u Indijski okean.
Međutim, veliki izazov je bio pomenuti ulazak u atmosferu zbog snažnih vibracija kojim je Starship bio izložen prilikom lansiranja, a ova faza je na kraju bila i kobna. Kontakt je prilikom povratka izgubljen, tako da pada u Indijski okean ovog puta nije ni bilo.
Kao što je poznato, Starship je najveća i najmoćnija raketa u historiji sa zadatkom da transportuje ljude na Mjesec, a potom i na Mars. Visoka je 120 metara i teška 5 tona, sastavljena od boostera Super Heavy i letjelice Starship, a danas je poletjela iz svemirske luke Starbase u Boca Chici u Teksasu.

Američka svemirska agencija NASA je pomno posmatrala lansiranje, jer je upravo Starship ključan za njen program Artemis, koji za cilj ima povratak ljudi na Mjesec u ovom desetljeću. Za ove misije je potreban Starship koji može služiti za slijetanje, odnosno transport posade iz lunarne orbite na površinu, a potom i nazad. Plan NASA-e je da čovjek ponovo zakorači na lunarnu površinu krajem 2026. godine.

Današnje lansiranje je obavljeno na 22. godišnjicu od osnivanja SpaceX-a, kompanije koja postoji od 13. marta 2002. godine.