Pomoć astronautima
8

SpaceX na ISS poslao prvog robota s vještačkom inteligencijom

Klix.ba
Foto: DLR
Foto: DLR
Američka svemirska kompanija SpaceX danas je lansirala u svemir svoju raketu Falcon 9 na kojoj je astronautima Međunarodne svemirske stanice (ISS) poslala hranu, vodu i drugu potrepštine zajedno s robotom kojeg pokreće vještačka inteligencija.

Slanje robota imena CIMON na ISS dio je naučnog eksperimenta kompanije na čelu s Elonom Muskom koja će u narednom periodu testirati nove tehnologije u svemiru.

CIMON izgleda poput odbojkaške lopte s kompjuterskim ekranom na jednoj strani. Na ekranu robota prikazuje se jednostavni crtani lik koji će komunicirati sa šestoricom astronauta na ISS-u.

Robot je opremljen s 14 unutrašnjih ventilatora koji pokreću bijelu loptu usisavajući vazduh na ISS-u i izbacujući ga kako bi se lopta kretala u bilo kojem pravcu. To znači da CIMON može "ploviti" po cijeloj stanici i prilaziti svakom astronautu koji ga pozove.

CIMON-a je razvila kompanija Airbus za njemačku Nacionalnu svemirsku agenciju, a njegov cilj jeste da provjeri koliko inteligentni roboti mogu sarađivati s astronautima kako bi pojednostavili njihov rad u svemiru.