Četveročlana posada
20

SpaceX na ISS poslao četiri astronauta, počela misija Crew-3

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Kompanija SpaceX je uspješno poslala još jednu posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu.

NASA i SpaceX su zajedničkim snagama obavili još jedno lansiranje tokom kojeg su u svemir, odnosno na ISS, otputovala četiri astronauta u misiji Crew-3. Lansiranje je obavljeno iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Posada je otputovala na ISS u letjelici Crew Dragon Endurance pomoću rakete Falcon 9, riječ je o NASA-inim astronautima Raji Chariju, Tomu Marshburnu i Kayli Barron, a pridružio im se i astronaut Evropske svemirske agencije ESA. Oni će u naučnoj misiji na ISS-u provesti šest mjeseci.

Ovo je prvi let u svemir za Charija Barron i maurera, a treći za Marshburna. Upravo je Marshburn šesta osoba koja je putovala sa Zemlje u tri različite svemirske letjelice.

Pomenuti članovi posade će se pridružiti posadi misije Expedition 66 koju čine NASA-in astronaut Mark Vande Hei i kosmonauti Anton Shkaplerov te Pyotr Dubrov iz agencije Roscosmos.

Nova posada će obavljati uzbudljiva istraživanja u poljima kao što su naučni materijali, zdravstvene tehnologije, nauke o biljkama kako bi se čovječanstvo pripremilo za istraživanje izvan niske orbite Zemlje te kako bi se unaprijedio život na našoj planeti.