Jubilej
9

SpaceX lansirao u svemir 50. raketu Falcon 9

SRNA
Privatna kompanija SpaceX obavila je rano jutros pedeseto lansiranje rakete Falcon 9, čime je brzo dostigla prekretnicu za koju je drugim gigantima aerosvemirske industrije bilo potrebno mnogo više vremena.

Falcon 9 je poletio iz svemirskog centra u Cape Canaveralu na Floridi u 00:33 sati po lokalnom vremenu.

Poslije 33 minute, jedan satelit postavljen je u orbitu oko Zemlje, saopćio je SpaceX na svom sajtu.

Satelit je težak šest tona i veličine je gradskog autobusa. To je najveći satelit koji je SpaceX do sada podigao u stacionarnu orbitu.

Predviđeno je da ovaj aparat proširi televizijske, širokopojasne i telekomunikacione usluge u Evropi i sjevernoj Africi.

Falcon 9 je obavio prvi let 2010. godine, a od tada je postao najznačajnija raketa kompanije sa sjedištem u Kaliforniji za slanje zaliha na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao i za lansiranje komercijalnih satelita i tajnih državnih tereta.

Raketu pokreće devet motora tipa Merlin, a njena prva faza karakteristična je po tome što se vraća na Zemlju i uspješno slijeće na čvrste površine ili plutajuće platforme u okeanu.

Ovo recikliranje skupih dijelova rakete je dio cilja SpaceX-a da smanji troškove svemirskih letova. Dijelovi raketa ranije su padali u okean poslije svakog lansiranja.

Vezani članci