Ispunjeni svi zahtjevi
21

SpaceX dobio dozvolu za treći testni let rakete Starship, odbrojavanje već počelo

D. B.
Federalna administracija za avijaciju (FAA) dala je dozvolu kompaniji SpaceX da obavi treći testni let svoje rakete Starship Super Heavy, a to bi se moglo dogoditi već danas.

Zapravo, odbrojavanje je već počelo, tako da bi raketa trebala biti lansirana danas (14. mart) poslijepodne po našem vremenu. Oni koji to žele, moći će pratiti lansiranje uživo, kao i propratni program.

[YOUTUBE]https://www.youtube.com/live/vfuwmwMn8Ak?si=cmLHE4XMb82eCTGu[/YOUTUBE]

FAA je saopćio da je SpaceX ispunio sve ekološke, zakonske i finansijske zahtjeve, tako da zapreka za treće lansiranje više nema. Kompanija je ranije obavila dva lansiranja Starshipa tokom kojih je ispunila neke ciljeve misija, no obje rakete su eksplodirale tokom leta.

Prva raketa je uzrokovala značajnu štetu, ne samo na lansirnoj rampi, nego je došlo do rasipanja krhotina po okolnom području, kao i požara. FAA je naložio SpaceX-u da poduzme 65 korektivnih mjera kako bi se riješili problemi uključujući curenje pogonskog goriva još prije drugog lansiranja rakete.

Kada je riječ o trećem lansiranju, planirano je da raketa padne u Indijski okean umjesto na lokaciju bližu Havajima, što je bio slučaj u prethodna dva pokušaja.

"Treći testni let ima za cilj otići dalje u odnosu na ono što smo naučili tokom prethodnih letova te pokušati ispuniti niz ambicioznih ciljeva, uključujući rad obje faze, otvaranje i zatvaranje vrata Starshipa za teret, demonstraciju prijenosa goriva tokom gornje faze, prvo ponovno paljenje Raptor motora u svemiru, kao i kontrolisani povratak Starshipa za Zemlju. Raketa će letjeti novom putanjom, a planirano je da padne u Indijski okean. Ova nova putanja leta nam omogućava da isprobamo nove tehnike poput rada motora u svemiru maksimizirajući sigurnost javnosti", saopćeno je iz SpaceX-a.