Smanjenje troškova
6

SpaceX do 2018. godine planira ponovo koristiti rakete 24 sata nakon lansiranja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Direktor kompanije SpaceX Elon Musk je otkrio da namjerava brže "reciklirati" već korištene Falcon 9 rakete, kao i nosne konuse rakete.

SpaceX je uspješno ponovo lansirao i spustio raketu Falcon 9 prvi put u martu, a novi plan je da ih spušta brže i ponovo koristi za manje od 24 sata. Musk vjeruje da će se to dogoditi već sljedeće godine.

Prošlog mjeseca je kompanija ponovo iskoristila teretnu kapsulu Dragon prvi put u historiji, a ranije ove godine je SpaceX uspješno spustio nosni konus, što ranije nije uspijevao. Kompanija sada radi na spuštanju i ponovnom korištenju konusa te je prema Muskovim riječima veoma blizu realizacije plana.

Ponovno korištenje svih komponenti je neophodno za misiju na Marsu, a to će znatno pomoći u smanjenju troškova letova u svemir. Sam nosni konus košta 6 miliona dolara. U aprilu je kompanija saopćila da reparacija i ponovno lansiranje prve faze rakete Falcon 9 koštaju manje od polovine troškova lansiranja novih raketa. Međutim, Musk je kazao da "reciklaža" kapsule Dragon košta jednako ili čak i više od proizvodnje nove.

Musk je izjavio da će SpaceX pokušati spustiti i ponovo koristiti drugu fazu rakete. Ako to uspije, kompanija će biti mnogo bliže svom cilju brzog i potpunog ponovnog korištenja rakete.