Nauka
2

SpaceX će ponovo koristiti raketu koja je sletjela na brod u aprilu

Klix.ba
Kompanija SpaceX već dugo želi stvoriti flotu raketa koje će moći koristiti nekoliko puta za letove u orbitu, a cilj toga je smanjenje troškova lansiranja u svemir.

Kompanija koje je u vlasništvu Elona Muska je ranije vraćala rakete iz svemira nakon lansiranja, međutim, dosad nije uspijevala ponovo koristiti motor, glavnu komponentu kompanijinog poslovnog plana. Ipak, to će se promijeniti do kraja nove godine.

Prema Muskovim riječima, kompanija SpaceX namjerava obnoviti raketu i koristiti je za sljedeću misiju u septembru ili oktobru. Koristit će se motor rakete Falcon 9 koja je 8. aprila sletjela na brod u okeanu. To je bilo prvo uspješno slijetanje nakon prethodna četiri neuspješna pokušaja.

Slijetanje u aprilu je bio drugi uspješan povratak rakete na Zemlju. U decembru prošle godine je kompanija vratila raketu Falcon 9 koja je nakon uspješnog lansiranja satelita u orbitu sletjela na Floridu. Motor te rakete neće biti ponovo korišten, jer je prvi koji je uspješno vraćen na zemlju.

Cilj kompanije SpaceX je da smanji troškove svemirskih letova te ih tako učini pristupačnijim većem broju ljudi i kompanija.

Muskova kompanija nije jedina koja želi koristiti "polovne" rakete. Tu je i kompanija Blue Origin, čiji je vlasnik jeff Bezos. Ova kompanija želi koristiti rakete za orbitalne i suborbitalne misije u budućnosti. Već četiri puta je uspješno izvršila lansiranje i slijetanje.

Kompanija SpaceX je dosad na Zemlju vratila četiri rakete. Novo slijetanje se očekuje nakon što je bespilotna svemirska letjelica Dragon dostavljena Međunarodnoj svemirskoj stanici u ponedjeljak.