Nauka
2

Pogledajte video spuštanja rakete Falcon 9 kroz Zemljinu atmosferu

Klix.ba
SpaceX je treći put zaredom, a četvrti ukupno, uspješno izveo vertikalno spuštanje rakete Falcon 9 na morsku platformu u Atlanskom okeanu.

Slijetanje prvog stepena rakete je izvršeno samo nekoliko minuta prije nego je drugi stepen "isporučio" satelit THAICOM-8, koji je nastavio svoj put ka geostacionarnoj orbiti (GTO), gdje će ovaj 3.100 kg teški satelit provesti narednih 15 godina.

Geostacionarna orbita je kružna orbita na visini od 42.000 km oko Zemlje sa inklinacijom 0 stepeni (tijelo je iznad Zemljinog ekvatora) i pri čemu je period orbite tijela jednak sideričkom periodu rotacije planete Zemlje. To u praksi znači da će tijelo na ovakvoj orbiti za posmatrača na Zemlji stalno imati isti položaj na nebu.

Nakon spuštanja, izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk je izjavio kako je postojao "mali rizik od prevrtanja", no da je zadovoljan što je sve prošlo dobro.

Naredno slijetanje rakete Falcon 9 je predviđeno za juli.

SpaceX se nada kako će uspjeti u potpunosti napraviti raketu za višekratnu upotrebu, s obzirom da će takva raketa znatno smanjiti trošak slanja stvari i ljudi u svemir.

Uspješno prizemljenje prvog dijela rakete je veliki korak ka tom cilju, a očekuje se da ih SpaceX počne uskoro ponovo slati nazad u svemir nakon što slete na Zemlju.

U aprilu je Musk najavio kako će se to desiti u maju ili junu, no evidentno je da do toga neće doći. Kompanija planira ponovo u svemir poslati prvi dio rakete koji je sletio početkom maja, no još uvijek nije zakazan tačan datum.