Nauka
2

SpaceX će lansirati NASA-in satelit SWOT

Klix.ba
Kompanija SpaceX je dobila ugovor prema kojem će lansirati satelit američke svemirske agencije NASA 2021. godine.

The Surface Water and Ocean Topography (SWOT) misija će početi u Zračnoj bazi Vandenberg u Californiji, a satelit će se u orbitu poslati pomoću rakete Falcon 9.

NASA će pomoću svog novog satelita imati mogućnost prvog globalnog istraživanja vodene površine Zemlje. Satelit će prikupljati informacije koje će NASA-i pomoći da objasni promjene okeana.

Ukupni troškovi lansiranja procijenjeni su na 112 miliona dolara, no, novac neće završiti samo u kasi kompanije SpaceX. Kako piše Verge, pojedine organizacije će također pružati dodatnu pomoć.

Ovaj ugovor je još jedan dokaz da raste utjecaj kompanije SpaceX u svemirskom sektoru. Kompanija je ambiciozna i ima agresivan nastup, a jedan od njenih ciljeva je i kolonizacija Marsa. Međutim, dosad je bilo problema, a posljednji je zabilježen u septembru, kada je u Cape Canaveralu eksplodirala raketa Falcon 9.

No, kompanija SpaceX kontantno napreduje, zadužena je za transport tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu, a trenutno razvija verziju letjelice Dragon koja uključuje prisustvo čovjeka.

U januaru je kompanija za NASA-u lansirala satelit Jason-3 namijenjen skeniranju okeana, a sljedeće godine namjerava lansiranje satelita TESS, čiji je zadatak traženje novih planeta.