{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smak svijeta odgođen na neodređeno vrijeme

S
20.10.2010. u 21:59
7
70
Smak svijeta odgođen na neodređeno vrijeme
7
Smak svijeta odgođen na neodređeno vrijeme
Stigle su dobro odnosno loše vijesti za sve one koji su vjerovali u apokalipsu 2012. godine. Dobra vijest je da kalendar Maya možda neće završiti 21. decembra 2012. godine, što znači i da neće biti smaka svijeta. Loša vijest za sve koji su vjerovali u proročanstvo je što se ne zna kada će se kalendar završiti ili se već završio.
Nova kritika kalendara drevnih Maya objavljena je kao poglavlje u knjizi "Kalendari i godine II: Astronomija i vrijeme starog i srednjeg vijeka", u kojoj autor Gerardo Aldana tvrdi da je došlo do greške od 50 do 100 godina u preračunavanju kalendara Maya u moderni kalendar.

To znači da bi i dugo najavljivani smak svijeta 2012. godine mogao biti "promašen" za nekoliko decenija, a sada su dovedeni u sumnju i datumi događaja iz historije Maya, piše LiveScience.com.

Podsjetimo, ovo "predskazanje" pojavilo se kada je utvrđeno da se po kalendaru Maya upravo 21. decembra 2012. označava kraj 500-godišnjeg vremenskog razdoblja, što su neki prokomentarisali kao kataklizmičku prijetnju svijetu.

Maye su taj događaj predvidjeli još prije pet milenijuma, a pojedini stručnjaci vjeruju da će zemlju zadesiti niz katastrofa, poput uragana, zemljotresa, razornih vulkanskih erupcija, pomicanja polova i drugih klimatskih promjena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: