Sljedeće godine čak 60 transplantacija penisa

Klix.ba
9.12.2015. u 18:00
6
36
Sljedeće godine čak 60 transplantacija penisa
6
Sljedeće godine čak 60 transplantacija penisa Ilustracija (Foto: EPA)
Hirurzi sa Univerziteta Johns Hopkins sljedeće će godine izvršiti čak 60 transplantacija penisa, što predstavlja operaciju koja nikada prije nije izvšena na tlu SAD-a.
Prvi pacijent bit će američki vojnik povrijeđen u Afganistanu. Također, i ostali pacijenti će biti vojnici koji su u potpunosti izgubili penis i testise usljed ranjavanja u akciji.

Organ će dobiti od nedavno preminulih donora, a eksperti smatraju da će penisi biti u punoj funkciji nekoliko mjeseci nakon transplantacije, uključujući uriniranje i sposobnost seksualnog odnosa. Za potpunu sposobnost organa bit će potreban rast nerava i to blizu 2,5 cm mjesečno.

Operacije će trajati po 12 sati, a tokom njih će hirurzi povezati, zavisno od slučaja, dva do šest nerava i šest ili sedam arterija i vena.

Nakon uspješne transplantacije pacijenti će dobiti lijekove koji će pokušati spriječiti odbacivanje organa. Spomenuti medikamenti su opasni s obzirom na to da povećavaju rizik od oboljenja od raka i infekcija.

Ipak, operacija je i dalje eksperimentalnog karaktera. Do sada su obavljene dvije operacije, jedna neuspjela u Kini 2006. godine i uspješna u Južnoj Africi 2014. godine.


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: