Nauka
27

Čeka se donor: Za nekoliko sedmica prva transplantacija penisa u SAD-u

Klix.ba
Ilustracija( Foto: EPA)
Ilustracija( Foto: EPA)
Bivši američki vojnik će za nekoliko sedmica postati prvi građanin SAD-a nad kojim će se obaviti transplantacija polnog organa.

Operacija će biti obavljena na Univerzitetu Johns Hopkins u sklopu Medicinske škole u Baltimoreu. Ukoliko transplantacija bude uspješna, donirani penis će pacijentu omogućiti uriniranje, prenos čula dodira i seks.

Sve što se čeka jeste donor, odnosno tijelo preminulog slične dobi i boje kože kao kod pacijnenta, a čija će porodica odobriti odstranjivanje organa u korist vojnika kojem je isti uništen prilikom ranjavanja.

Pacijent čije je ime zaštićeno, pretrpio je povrede tokom eksplozije bombe tokom rata u Afganistanu. Pored njega, najmanje 12 drugih vojnika je tokom spomenutog rata zadobilo je povrede penisa i okolnog tkiva.

Prva uspješna transplantacija penisa obavljena je u Južnoafričkoj Republici. Ipak, prva operacija obavljena je 2006. godine u Kini, ali je pacinet zatražio uklanjanje penisa zbog psihičkih trauma 10 dana nakon transplantacije.

Iako se u SAD-u transplantacija penisa trenutno planira obavljati samo za veterane, ljekari se nadaju da će poduhvat biti proširen i na muškarce sa urođenim manama.