{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skelet 1.200 godina stare svećenice dokazuje da su žene vladale Peruom

25.8.2013. u 12:25
14
1
Skelet 1.200 godina stare svećenice dokazuje da su žene vladale Peruom
14
Skelet 1.200 godina stare svećenice dokazuje da su žene vladale Peruom
Otkriće grobnice peruanske svećenice iz perioda prije dolaska španskih osvajača, osme u posljednje dvije decenije, potvrđuje da su žene vladale ovom oblasti, prije nekih 1.200 godina.
Ostaci žene iz Mocha civilizacije otkriveni su krajem jula u oblasti La Libertad. Radi se o jednom od nekoliko otkrića u ovoj oblasti, koja su zapanjila naučnike. 2006. godine pronađena je čuvena "Dama iz Caoa", koja je preminula prije 1.700 godina, a smatra se jednom od prvih žena koje su vladale u Peruu.

"Ovo otkriće pokazuje da žene nisu samo vodile rituale u ovoj oblasti, već da su vladale i bile kraljice Mocha društva. Ovo je osma svećenica koju smo otkrili. Naša iskopavanja otkrila su samo žene, nikada muškarce", rekao je direktor projekta Luis Jaime Castillo.

Svećenica je pronađena u "impresivnoj 1.200 godina staroj grobnici", što pokazuje da je narod Mocha bio poznat i kao narod vrhunskih majstora.

"Grobnica svećenice je u obliku slova L i izgrađena je od gline, prekrivene bakarnim pločama u obliku valova i morskih ptica", rekao jeCastillo.

U blizini vrata nalazili su se maska i nož. Grobnica je ukrašena slikama u crvenoj i žutoj boji, a pronađene su i keramičke posude.

"Uz svećenicu su pronađena i tijela petoro žrtvovane djece", kaže Castillo.

Julio Saldana, arheolog odgovoran za rad oko grobnice, navodi kako njeno otkriće potvrđuje da je selo San Jose de Moro bilo groblje elite Mocha civilizacije, a da najimpresivnije grobnice pripadaju ženama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: