Zanimljivosti
2

Peru: Arheolozi otkrili prvu netaknutu grobnicu antičke civilizacije Wari

Klix.ba
Južnoamerički arheolozi otkrili su prvu netaknutu grobnicu antičke i misteriozne civilizacije Wari. U grobnici su pronađena mumificirana tijela tri carice, zajedno sa zlatom i ljudskim žrtvama.

Hram mrtvih, star 1.200 godina, pronađen je na lokaciji udaljenoj četiri sata vožnje od peruanske prijestolnice Lime.

Grobnica je pravi izvor informacija o misterioznom carstvu Wari, koje je vladalo Andima mnogo prije Inka.

"Prvi put u historiji peruanske arheologije otkrili smo carsku grobnicu iz Wari kulture“, rekao je Milosz Giersz, glavni arheolog udruženog poljsko-peruanskog tima.Istraživači kažu da će im otkriće pomoći da uklope činjenice o životu u Andima stoljećima prije nastanka carstva Inka, o kojem su detaljno pisali španski osvajači.

Mauzolej je otkriven prije nekoliko mjeseci u obalnom nalazištu piramida, a u njemu je pronađeno 1.300 komada zlata, keramike i 63 kostura.

Istraživači navode kako su tijela pronađenih u grobnici većinom bile mumificirane žene koje su sjedile uspravno, a što ukazuje na carsko porijeklo te da su Wari žene imale mnogo veću moć nego što se ranije smatralo.

Wari su u Peru došli sa južnih visoravni te upravljali velikim dijelom zemlje od 500. do 1000. godine ove ere.

"Žene su sahranjivane sa fino izrađenim naušnicama od plemenitih metala za koje se ranije smatralo da su ih nosili samo muškarci", kaže arheologinja Patrycja Przadk.

Među ostalim pronađenim eksponatima nalaze se zlatne alatke za tkanje, ritualni noževi i sjekire, pehari, spremnici za lišće, različita dekorativna keramika...

Historičari smatraju da su Wari prvi narod koji je udružio različita plemena u sofisticiranu mrežu preko Anda.

Ostali skeleti nisu umotani u tekstil i smatra se da su bili ljudske žrtve za mumificiranu elitu. Radi se o ljudima koji su u grob ubačeni prije nego je zapečaćen.