U 94. godini
82

Sjajni David Attenborough se vraća na male ekrane kako bi upozorio na izumiranje vrsta

Dž. L.
Autor poznatih BBC-jevih dokumentaraca, najveći svjetski ljubitelj prirode i borac za njeno očuvanje David Attenborough vraća se na male ekrane u 94. godini, ali ovaj put u drugačijem izdanju.

Omiljeni britanski prirodnjak ovaj put neće slaviti nevjerovatnu raznolikost života na Zemlji, već se vraća sa oštrim upozorenjem na izumiranje brojnih vrsta.

Jednosatni film "Extinction: The Facts" bit će emitiran na BBC One u Velikoj Britaniji u nedjelju 13. septembra u 20 sati, prema lokalnom vremenu. Film će nakon toga biti dostupan i na brojnim online servisima.

"Suočavamo se s krizom koja ima posljedice po sve nas", upozorava Attenborough na početku filma.

Potom slijedi šokantno izračunavanje štete koju su ljudi nanijeli prirodi. U filmu će biti prikazane zapanjujući kadrovi životinja i biljaka, ali i stravične scene uništavanja prirode. Tako u jednom kadru majmuni panično skaču s drveća u rijeku da bi pobjegli od ogromne vatre. U drugom kadru koale šepaju u uzaludnoj potrazi za skloništem, dok plamen proždire šume oko njih.

U filmu su uključeni brojni eksperti za prirodu, a jedan od njih govori da je od procijenjenih osam miliona vrsta na Zemlji sada najmanje milion njih ugroženo izumiranjem.

Podsjetimo, Svjetski fond za zaštitu divljih životinja upozorio je da je svijet izgubio više od dvije trećine populacije divljih životinja za manje od 50 godina, uglavnom kao posljedica ljudske aktivnosti.

David Attenborough u filmu nastoji objasniti da nije riječ samo o gubitku veličanstvenih stvorenja koje je on predstavljao u stotinama emisija kroz 60 godina rada. Gubitak insekata oprašivača mogao bi ugroziti prehrambene usjeve o kojima ovisimo, upozorava Attenborough. Biljke i drveće regulišu protok vode i proizvode kisik koji udišemo. U međuvremenu, u morima je sve manje ribe.

"Šta će nam se sljedeće desiti ovisi o svima nama", poručuje Attenborough u filmu.