Nauka
0

Sisari su letjeli prije ptica

Sarajevo-x.com
Tokom doba dinosaurusa, malo stvorenje slično vjeverici se penjalo po drveću i skakalo sa njega. Šireći svoje udove, stvorenje je moglo letjeti, što ga klasificira kao prvog letećeg sisara.

Vrsta je otkrivena na osnovu fosila koji je pronađen sjeveroistočnoj Kini. Ovo otkriće znači da su sisari letjeli nekih 75 miliona godina ranije nego što se do sada smatralo.

Stvorenje je možda čak i letjelo prije ptica.

Kao i današnje leteće vjeverice, stvorenje bi raširilio svoje krznene membrane između udova i na taj način stvorilo ''krila'' koja su mu omogućavale da preleti između drveća. Ipak stvorenje nije povezano ni sa jednim današnjim živim stvorenjem.

Naučnici ne znaju tačno kada je životinja živjela. Procjena je da je fosil star negdje između 130 i 164 miliona godina, izjavio je Jin Meng sa Američkog instituta za prirodnu historiju. On i njegove kolege i Pekinga, objavili su otkriće fosila iz unutrašnje Mongolije u novom izdanju magazina Nature.

Jasno je da je stvorenje starije od 51 milion godina starog šišmiša koji je do sada smatran najstarijim letećim sisarom. A postoji i mogučnost da je stariji od najstarije poznate ptice – Archeopteryxa, koja je letjela prije 150 miliona godina.

Ipak, otkriveno stvorenje je mnogo mlađe od letećih reptila pod nazivom pterosaurus, koji datiraju iz perioda od prije 230 miliona godina.