Nauka
7

Satelit TGO poslao prve fotografije iz orbite Marsa

Klix.ba
Foto: ESA/Roskosmos
Foto: ESA/Roskosmos
Satelit Trace Gas Orbiter (TGO) poslao je na Zemlju prve fotografije iz orbite Marsa.

TGO je u veoma eliptičnu orbitu oko Crvene planete došao 19. oktobra, a danas su objavljene prve fotografije naše susjedne planete.

Naučnici su oduševljeni kvalitetom fotografija načinjenih sistemom kamera pod imenom CaSSIS (the Colour and Stereo Surface Imaging System).

TGO je fotografirao region Hebes Chasma na samo 250 km od površine Marsa.

"Rezolucija Herbes Chasme je samo 2,8 metara po pikselu. To je kao da prelijećete Berlin brzinom od 15.000 km na sat i imate oštre slike Ciriha", pojasnio je Nicolas Thomas koji je zadužen za CaSSIS.

No, CaSSIS je, uvjetno rečeno, sporedni instrument na TGO-u. Glavni cilj misije je analiza gasova u marsovskoj atmosferi, a za to su zaduženi senzori NOMAD i ACS.

Oni će posebno analizirati gasove koji čine manje od 1 posto atmosfere Crvene planete poput vodene pare, nitrogen dioksida i sumpor dioksida, ali glavni cilj će biti analiza metana.

Podsjetimo, ranije u okviru TGO misije sonda Schiaparelli je okončala svoju misiju srušivši se na površinu Marsa, a i sam TGO je u sklopu još većeg projekta ExoMars kojim upravljaju Evropska svemirska agencija i Roskosmos.