Nauka
0

Satelit ROSAT pao negdje u jugoistočnoj Aziji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Njemački satelit ROSAT pao je na Zemlju, a naučnici pretpostavljaju da su dijelovi pali negdje u jugoistočnoj Aziji, no tačne podatke o lokaciji još nemaju.

Najveći broj dijelova istrošenog sateliita ROSAT je najvjerovatnije spaljen prilikom ulaska u atmosferu pri brzini od 450 kilometara na sat. Ipak, naučnici pretpostavljaju da je oko 30 dijelova, teških i do 1,87 tona, palo na Zemlju.

Jonathan McDowell iz Centra za astrofiziku na Harvardu istakao je da je satelit pao negdje u jugoistočnoj Aziji. Rekao je da je prema nekim računanjima satelit trebao pasti blizu dva višemilionska kineska grada Chongqinga i Chengdua.

"Vjerujemo da satelit nije pao na naseljeno područje, jer da jeste do sada bi već bilo izvještaja", kazao je McDowell, prenosi Daily Telegraph.

Prema nekim izračunima, dijelovi satelita su vjerovatno pali istočno od Šri Lanke ili u Indijski okean, a možda čak negdje u Burmi, ili unutrašnjosti Kine.

Naučno-istraživački satelit ROSAT lansiran je u 1990. godine i isključen je 1999. godine pošto je korišten za istraživanje crnih rupa i neutronskih zvjezda kao i izvođenje prvog svemirskog istraživanja izvora X-zraka koji su snimani teleskopom.