Potrebna im je podrška
677

Sarajevski studenti prave bolid kojim žele učestvovati na prestižnom takmičenju Formula Student

B. R.
Bolid kojim se žele takmičiti (Foto: Arger Racing Team)
Bolid kojim se žele takmičiti (Foto: Arger Racing Team)
Sarajevski studenti razvijaju bolid kojim se žele takmičiti na prestižnom inžinjerskom takmičenju Formula Student. Potrebno im je još više podrške kako bi imali što bolji bolid i time u najboljem svjetlu predstavili Bosnu i Hercegovinu.

Ideju u djelo provode studenti Mašinskog fakulteta i drugih fakulteta Lejla Ajanović, Merjema Srna, Emir Bakunić, Haris Muratspahić, Harun Hatkić, Amar Šaljić, Sanel Avdić, Medin Zukanović, Faris Ferizbegović, Mehmed Nakić, Mustafa Bajraktarević, Irfan Hasanović, Haris Bešić i Abdullah Bjelak.

Dio 16-članog tima koji radi na izradi bolida (Foto: Arger Racing Team)
Dio 16-članog tima koji radi na izradi bolida (Foto: Arger Racing Team)

Prvobitno je ovo bila ideja trojice studenata, a za koju su naveli da je proistekla iz ljubavi prema motosportu i dječačkog zanimanja za automobile. Dobili su podršku drugih kolega i onda su napravili tim koji su nazvali Arger Racing Team.

Prestižno svjetsko takmičenje

U razgovoru za Klix.ba su obrazložili šta predstavlja takmičenje Formula Student. Opisali su ga kao inžinjersko takmičenje tokom kojeg se ocjenjuju dizajn, razvoj i performanse bolida. Ukazali su da su veoma slični bolidima iz Formule 1, ali da su manjih dimenzija i upotrebljivi su na kraćim stazama.

"Takmičenje čine dva dijela: tzv. static event tokom kojeg komisija ocjenjuje opće inžinjerske prakse i biznis plan projekta te dynamic event tokom kojeg se ocjenjuju performanse bolida na stazi za utrkivanje u raznim disciplinama", dodaju.

Takmičenje Formula Student se održava na svim kontinentima (Foto: Arger Racing Team)
Takmičenje Formula Student se održava na svim kontinentima (Foto: Arger Racing Team)

Istakli su koliko je ovo takmičenje važno, a u prilog tome su izdvojili nekoliko činjenica. Održava se na stazama svih kontinenata, a najznačajniji dio takmičenja jeste onaj koji se dešava u Evropi. Među tim stazama su i one legendarne poput britanskog Silverstonea, njemačkog Hockenheima i austrijskog Spielberga.

Naglasili su da takmičenju prisustvuju, kako su naveli, vodeće osobe automobilske industrije i motosporta - Formule 1, WEC-a, i WRC-a. Napomenuli su i da Formula Student ima podršku najznačajnijih automobilskih kompanija i firmi iz drugih djelatnosti.

Potrebna im je dodatna podrška

Podsjetili su da su prvi tim u Formuli Student iz Sarajeva, a drugi u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da su sarajevski studenti, ističu, na njihovom logotipu je autohtona bosanska divokoza koja živi na obroncima planina glavnog grada.

Logotip simbolizira bosansku divokozu (Foto: Arger Racing Team)
Logotip simbolizira bosansku divokozu (Foto: Arger Racing Team)

Trenutno izrađuju šasiju bolida, a da bi bili što uspješniji u svojoj namjeri, potrebna im je dodatna podrška.

"Završili smo čitav proces modeliranja, kao i sve analize i proračune, te smo trenutno u fazi izrade bolida. U ovom momentu završavamo izradu šasije i pokušavamo pronaći sredstva kako bismo uspjeli izraditi naš bolid. Sredstva za izradu bolida isključivo dobijamo od bh. kompanija koje nam pomažu na razne načine, kako finansijski, tako i svojim resursima", potcrtali su.

Naveli su da imaju podršku dekana i profesora Mašinskog fakulteta koji im je ustupio prostorije, laboratoriju i opremu. Generalni pokrovitelji im je GS - Tvornica Mašina Travnik, zlatni sponzori su Jordan Casting iz Gradačca, Derubis Yachts iz Viteza, partneri su im MAN+Hummel iz Tešnja, Ogrić Metaling iz Jelaha, Adana Co iz Hadžića i Kumla iz Teslića.

Prilika da na djelu dokažu svoje znanje

Poručili su da različitim profilima studenata i kombinovanjem njihovih talenata pospješuju kolegijalnost studenata različitih fakulteta te potiču na razvijanje tehničkih sposobnosti i timsku saradnju.

Na izradi bolida učestvuju studenti različitih fakulteta (Foto: Arger Racing Team)
Na izradi bolida učestvuju studenti različitih fakulteta (Foto: Arger Racing Team)

"Enorman značaj ovog internacionalnog takmičenja ne predstavlja samo odskočnu dasku za početak motosport karijere za same učesnike ili način da teorijski znanje stečeno na fakultetima primijene u ozbiljnim praktičnim situacijama, nego i mogućnost da predstave svoju domovinu i njen glavni grad u najboljem svjetlu pred čitavom Evropom", naglasili su.

Svi oni koji ih žele kontaktirati i sarađivati s njima to mogu učiniti preko email adrese [email protected].

Za podsjetiti je da su na takmičenju Formula Student ranije učestvovali i mostarski studenti.