Nauka
0

SAD ukinule ograničenje: Oštriji satelitski snimci od sada na Googleu i Bingu

SRNA
Web sajtovi poput Googlea i Binga moći će da koriste satelitske snimke boljeg kvaliteta nakon što su SAD ukinule dosadašnja ograničenja.

Ovim kompanijama do sada nije bilo dozvoljeno da u svojim servisima koriste snimke na kojima su vidljivi objekti manji od 50 centimetara.

Firma DigitalGlobe saopštila je da će ubuduće moći da prodaje snimke na kojima se vide objekti veličine samo 31 centimetar.

Pojedini pravnici smatraju da će biti "reperkusija", jer će reagovati ljudi koji su zabrinuti za svoju privatnost. Oni smatraju da treba uzeti u obzir i pitanje nacionalne sigurnosti država širom svijeta, prenio je BBC.

Ograničenje korištenje oštrijih satelitskih snimaka ukinuto je na zahtjev DigitalGlobea, koji je kompanija uputila američkom Ministarstvu trgovine.

Kompanija će u augustu lansirati satelit WorldView-3, a on će joj slati snimke na kojima će biti vidljivi detalji poput poštanskih sandučića. Do sada su se ovakvi detalji mogli postići samo snimanjem Zemlje iz aviona, što je bilo skupo i dugotrajno.

Pored toga što će biti namijenjeni opštoj javnoj upotrebi, snimci boljeg kvaliteta mogu da budu korisni u poljoprivredi i saniranju posljedica katastrofa.

Google je nedavno objavio da planira kupovinu alternativne kompanije za satelitske snimke SkyBox za 500 miliona dolara. Ova firma trenutno ima u orbiti satelit "SkySat 1", ali se nada da će ih u budućnosti lansirati ukupno 24.

Sateliti mogu biti iskorišteni i za povezivanje na internet u dijelovima svijeta gdje je svjetska informaciona mreža još nedostupna ili je bloikirana.