|

SAD: Nova vlast "ušutkala" Agenciju za zaštitu okoliša i oborila stranicu o globalnom zagrijavanju

SAD: Nova vlast "ušutkala" Agenciju za zaštitu okoliša i oborila stranicu o globalnom zagrijavanju
33
Klix.ba
25.1.2017. u 14:53
106
komentara
33

dijeljenja
SAD: Nova vlast "ušutkala" Agenciju za zaštitu okoliša i oborila stranicu o globalnom zagrijavanju Foto: EPA
Američki predsjednik Donald Trump je zajedno sa svojom novom državnom administracijom odlučio oboriti stranicu Agencije za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency – EPA) posvećenu klimatskim promjenama.
Iako vijest nije potvrđena iz Bijele kuće, dva radnika EPA-e informaciju su proslijedili novinskoj agenciji Reuters. Naime, to je jedini način protoka informacija iz spomenute agencije jer je Trumpova administracija nedavno doslovno zabranila njenu komunikaciju sa javnošću.

To znači da je Washington blokirao komunikaciju između EPA-e i javnosti zbog koje EPA i postoji, što je naišlo na žestoki val kritika.

Dodatni udarac Agenciji za zaštitu okoliša jeste obaranje spomenute stranice čijim se gašenjem bacaju godine rada i sakupljanja podataka o utjecaju ljudskog djelovanja na lokalnu okolinu, ali i cijeli svijet.

Uposlenici EPA-e su prije obaranja stranice odlučili krenuti u spašavanje podataka na privatne i alternativne platforme.

Trump je poznat kao osoba koja nije upućena u aktuelne probleme globalnog zagrijavanja i koja otvoreno sumnja u činjenice koje ukazuju da čovjekovo djelovanje uzrokuje nepovoljne promjene u svjetskoj klimi.

Ušutkivanje EPA-e i gašenje njenih glavnih web stranica sa podacima u utjecaju emisija štetnih gasova moglo bi imati značajan utjecaj na živote građana SAD-a.
Prijavi grešku


Komentari (106)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...