Upozorenje istraživača
0

SAD: Foke ugrožene zbog tradicionalnog lova

Sarajevo-x.com
Istraživači sa Univerziteta Duke u Sjedinjenim Američkim Državama ustanovili su da je razmnožavanje foka smanjenjo za šest posto u posljednjih 30 godina. Tradicionalno ubijanje foka u Kanadi također doprinosi tome, nekoliko puta je zabilježeno da je čitava generacija novorođenih mladunčadi foka ubijena.

Pored tih alarmirajućih vijesti, također je dokazano da umanjen broj foka smanjuje i zagrijavanje okeana. Istraživači sa Univerziteta Duke su rekli da budućnost foka zavisi od njihove prilagodljivosti novim klimatskim promjenama.

"Sve studije sugerišu da je nivo leda najmanji u septembru, a ove životinje se pare u februaru i martu, kada je nivo leda najviši. Većina studija nije se bavila periodom između", navodi se u najnovijoj studiji o fokama, prenosi BBC.

Foke se najviše pare u zaljevu Saint Lawrence na kanadskoj istočnoj obali. Drugo mjesto na kojem se foke najviše razmožavaju je Bijelo more na sjeverozapadu Rusije. Kandska vlada je 2007. godine izdala obavještenje po kojem je broj foka drastično smanjen u lovu kao i da se nivo leda smanjio.

Istraživači su javili da su primijetili grupe koje se razmnožavaju i oko Grenlanda što do sada nije bio slučaj. Međutim, selidba foka na sjever može uzrokovati nove sukobe sa njihovim starim neprijateljima, polarnim medvjedima.

Vezani članci