Nauka
0

Ptice iz Skandinavije "kasne" u Veliku Britaniju

Sarajevo-x.com
Guske, patke i labudovi koji provode zimu u Sjevernoj Evropi prinuđeni su mijenjati svoje navike seobe zbog povećanja temperature, tvrde naučnici.

Istraživači iz Finske došli su do nevjerovatnog zaključka kako ptice u svojim migracijama kasne mjesec dana u odnosu na period od prije 30 godina.

Predstavnici jednog udruženja iz Britanije, koje brine o migracijama, tvrde kako je broj sličnih vrsta ptica na Otoku u naglom padu.

Aleksi Lehikoinen, glavni istraživač sa Univerziteta Helsinki, istražio je problem migracije u ovom dijelu Evrope u nekoliko posljednjih desetljeća.

"Još jedna stvar koju smo zaključili jeste ta da se temperatura vode naglo diže u odnosu na temepraturu zraka. To znači da ima više hrane za ove vrste na ovom području", kaže Lehikoinen.

"U ovoj zemlji smo pri kraju migracija ptica koje dolaze iz Skandinavije, Rusije i Sibira. Mi smo posljednja stanica tako da neke ptice uopće ne dolaze", kaže istraživač dr. Geoff Hilton.

Naučnici smatraju da ove promjene u migracijama ptica mogu ukazati i na promjene u nekim područjima.

"Ovo su velike ekološke promjene. Ako slučajno izgubite hiljade gusaka iz vlažnih područja, postoje velike šanse da će se nešto dogoditi sa tim područjem", kazao je dr. Hilton te dodao kako priroda odlazi od nas.

Tim istraživača iz Finske sada radi na novoj studiji kako bi zaključili koje su to ptice odlučile ostati u sjevernoj Evropi, a koje nestaju sa lica zemlje.