Ne vole ronilačka odjela
0

FOTO / Ruskinja plivala gola sa bijelim kitovima

Sarajevo-x.com
Natalia Avseenko (36) iz Rusije zaronila je u hladno more potpuno gola kako bi obavila jedinstven i kontroverzan eksperiment sa bijelim kitovima.

Naime, morski stručnjaci tvrde kako bijeli kitovi ne vole da ih se dotiče umjetnim materijalima, kao što su odijela za ronjenje, pa su naučnici htjeli da to i provjere. Avaseenko je vješt ronilac, a ovoga puta je gola ronila u vodi čija temperatura iznosi 1,5 Celzijevih stepeni.

Bijeli beluga kitovi su inače poznati po tome što izrazom svoga lica mogu pokazati da razumiju čovjekova osjećanja, odnosno da oponašaju čovjekov izraz lica. Matrena i Nilma, kako su nazvana ova dva kita, su čini se uživala u plivanju sa Natalijom.

"Kroćenje" kitova se dogodilo u regiji Murmansk Oblast na krajnjem sjeverozapadu Rusije uz obalu Bijelog mora. Dio mora je ovom prilikom bio zatvoren kako bi se kitovi spriječili da otplivaju.

Ovakve eksperimente ruskih naučnika mnogi smatraju okrutnim.

Beluga kitovi imaju malu izbočinu na glavi koja se koristi za eho-lociranje, pa su naučnici provjeravali da li će čovjekov odnos s njima biti bliskiji bez odjeće kao barijere.

Prosječno ljudsko biće bi moglo umrijeti ako ostane u tako hladnoj vodi samo pet minuta, međutim, Natalija je stručnjak za jogu i koristi meditacijske tehnike kako bi zadržala dah i mogla ostati pod vodom nevjerovatnih 10 minuta i 40 sekundi.

Inače, u divljini postoji oko 100.000 beluga kitova, a njihov "veliki izbor lica" je moguć zbog toga što imaju fleksibilnije kosti nego drugi kitovi. Dakako, ova dva su imala veliki osmijeh za golu Nataliju, piše Daily Mail.