U dubinama Bijelog mora
0

Pogledajte fascinantna 'čudovišta' iz morskih dubina

Sarajevo-x.com
Mnogi pretpostavljaju da u hladnim morskim dubinama sjeverozapadne ruske obale nema ništa što bi moglo biti interesantno fotografima. No, biolog Alexander Semanov je pronašao različite životinjske vrste neobičnih boja, piše "Daily Mail".

Semanov je proveo dvije godine u Biološkoj stanici na Bijelom moru i napravio spektakularnu kolekciju fotografija. Životinjske vrste koje je fotografisao žive u ledeno hladnoj vodi. Uočio je drastične razlike između njih i njihovih "rođaka" koji žive u toplijim vodama širom svijeta.

Semanov je rekao da ova morska fauna nema nikakve sličnosti sa faunama koje je do tada vidio.

"Ovo je unikatno mjesto za biologe. Kada sam zaronio prvi put, bio sam potpuno iznenađen. Bijelo more mi je pokazalo jedan novi svijet sa svojim malim vanzemaljcima, od kojih su neki zaista nevjerovatna bića. Mnoge od njih je vidjela samo nekolicina biologa. Ova bića žive u hladnim morima u udaljenim regijama unutar Arktičkog kruga. Mnogim roniocima je teško doći do ovih mjesta zbog leda i niskih temperatura. Neka bića su tako mala da ih ronioci ne mogu primjetiti golim okom", rekao je Semanov.

Bijelo more je jedno od najudaljenijih mjesta na Zemlji gdje čovjek ima najmanje utjecaja. Prostorno je dvostruko veće od Danske. Tek nedavo su ga ronioci počeli istraživati, jer ih je privukla kristalno čista voda koja omogućava vidljivost do 40 metara u dubinu.

"Naša stanica je obrazovni i istraživački centar. Komunikacija sa najbližim selom je moguća samo čamcem tokom ljeta, kao i motornim sankama zimi. Bića koja sam fotografisao su jako neobična, pa zbog toga poželite da istražujete način na koji žive", dodao je Semanov.