Nauka
18

Ruski muzičar stoji iza najfascinantnijih fotografija iz svemira koje NASA objavljuje

Klix.ba
Foto: Roman Tkachenko/NASA
Foto: Roman Tkachenko/NASA
NASA je objavila fotografiju Jupitera koja je 11. decembra preuzeta sa svemirske letjelice Juno. Zanimljivo je da je za fotografiju zaslužan ruski muzičar Roman Tkachenko koji je "sirov proizvod" pretvorio u fascinantnu fotografiju.

On nije dizajner niti stručnjak u tom području, ali voli kreirati 3D sadržaj koji pokazuje ljudima znatno više od obične fotografije nastale u svemiru.

Letjelica Juno je od jula u orbiti oko Jupitera gdje proučava plinsku atmosferu i magnetosferu, a usput je snimila odlične fotografije planete. Fotografija koju je NASA objavila snimljena je na udaljenosti od oko 285.100 milja.

Otakako je Juno stigao na Jupiter, Tkachenko pravi odlične fotografije zadivljujućeg plinskog diva.

"Astronomija me počela interesovati još dok sam imao pet ili šest godina, a možda i ranije. Kada sam vidio dvije velike komete Hyakutake i Hale-Bopp, bio sam toliko impresioniran da sam odlučio saznati više o svemiru", kazao je muzičar.

Foto: Roman Tkachenko/NASA
Foto: Roman Tkachenko/NASA

Fotografije je počeo obrađivati kada je NASA-ina letjelica New Horizons poslala podatke o Plutonu i Charonu. Tkachenko je također zaslužan za fotografije Marsa koje je kreirao zahvaljujući letjelicai Cassini.

Tkachenko je u oktobru prošle godine na svom Twitteru objavio footgrafije koje prikazuju planete prije i poslije obrade. Kazao je da obrada uključuje korekciju boje i poboljšanje oštrine, a za to koristi različite alate i algoritme za obradu.