Star City kao simulacija svemira
0

Ruski astronauti se za misije pripremaju u bazenu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Ruski Star City više nalikuje na vodeni park nego na objekat u kojem treniraju astronauti. Ovaj veliki bazen koristi Ruska federalna svemirska agencija, čiji astronauti u njemu vježbaju šetnju u svemiru, piše Daily Mail.

Star City, koji se nalazi u blizini Moskve, predstavlja ogromni centar za treniranje astronauta gdje oni razvijaju svoje vještine u šatlu, te uče kako ga održavati. Njega čini veliki bazen kojeg Ruska federalna svemirska agencija koristi za simulaciju svemirskih šetnji. Uvjeti pod vodom su najbliža simulacija uvjeta u bestežinskom prostoru.

Posada također stiče i usavršava vještine potrebne za izvršenje operacija na vanjskoj strani svemirske stanice. U bazen može stati modul koji je težak 20 tona, njegova dubina iznosi 12 metara, prečnik mu je 23 metra, a zapremina 5.000 kubnih metara.

Star City je otvoren 1980. godine, a namjenjen je za treniranje astronauta, testiranje opreme i vršenje eksperimentalnih istraživanja u uvjetima mikro gravitacije. Pristup turistima je dozvoljen.

Prije početka obuke, svaki astronaut bude opremljen uređajima koji prate njegove vitalne funkcije. Također, svaki od njih mora udovoljiti zahtjevima Ruske federalne svemirske agencije koji se tiču visine, težine i zdravlja. Ukoliko zadovolji sve zahtjeve, početnik dobija specijalno odijelo namjenjeno za simulaciju misija u svemiru koje se obavljaju u bazenu. U bazenu se također testiraju ta odjela, kao i oprema koja se koristi u svemiru.