|

Spremni za simuliranje "slijetanja" na Mars

Spremni za simuliranje "slijetanja" na Mars
0
S
SRNA
21.1.2011. u 17:06
2
komentara
0

dijeljenja
Spremni za simuliranje "slijetanja" na Mars
Nakon 233 dana provedena u čeličnoj kapsuli koja simulira svemirski brod na putu za Mars, šestorica ljudi koji učestvuju u 520-dnevnom programu simulacije putovanja na "crvenu planetu" sada su spremni da simuliraju slijetanje.
Tri Rusa, Kinez, Francuz i muškarac italijansko-kolumbijskog porijekla u kapsuli su od juna. Cilj misije je pomoći naučnicima da otkriju izazove s kojima će se morati nositi kosmonauti kada budu putovali na Mars.

Posada s vanjskim svijetom komunicira emejlom i video-porukama, čiji signal nekad namjerno kasni kako bi se simulirali pravi uslovi međuplanetarnog putovanja. Jednu konzerviranu hranu sličnu onoj na ISS-u, a tuširaju se samo jednom sedmično.

Nijedan od istraživača nije izrazio želju prekinuti misiju, iako imaju to pravo kad god požele. Trenutno su dobro raspoloženi, iako je vidljiv određeni umor. Na Mars trebaju da "slete" 12. februara, nakon čega će provesti dva dana istražujući planetu, pa krenuti nazad prema Zemlji.

Taj zadnji dio putovanja trebao bi biti najteži, jer će biti izuzetno monoton i neće biti ničega čemu će se moći radovati, osim kraja putovanja, koji je jako daleko.

Eksperiment Mars 500 provode Institut za medicinske i biološke probleme u Moskvi, ESA i kineska svemirska agencija. Na "drugom kraju" putovanja izgrađen je drugi simulator, koji će poslužiti za simulaciju "crvene planete".
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...