Cilj je južni pol
54

Ruska letjelica Luna-25 ušla u orbitu Mjeseca, priprema se za slijetanje

D. B.
Rusija se konačno vratila na Mjesec nakon gotovo 47 godina.

Ruska svemirska agencija Roscosmos nedavno je lansirala letjelicu Luna-25, a ona je sada ušla u orbitu Mjeseca. Posljednja lunarna misija koja je ostvarila isti cilj bila je Luna-24, a to se dogodilo 1976. godine.

"Svi sistemi letjelice funkcionišu normalno, komunikacija je stabilna i mjere se navigacijski parametri", saopćeno je iz Roscosmosa.

Letjelica će kružiti oko Mjeseca najmanje pet dana prije nego polako počne da se spušta na južni lunarni pol 21. augusta.

"Ulazak u lunarnu orbitu definitivno je ključan za uspjeh projekta. Ovo je prvi put da smo u tome uspjeli u periodu nakon SSSR-a. Neki ovo zovu drugom lunarnom utrkom, tako da je za Rusiju veoma važno da nastavi ovaj program. Luna-25 nije samo jedna misija, ona je dio mnogo šire ruske strategije koja pokriva narednih deset godina", izjavio ruski stučnjak Anatolij Zak za Reuters.

Misija mekog slijetanja se podudara s indijskom misijom Chandrayaan-3, koja će pokušati sletjeti na južni pol oko 23. augusta.

Bit će zanimljivo vidjeti koja će zemlja prva "dotaknuti" izazovni teren na lunarnom južnom polu.

Misija Luna-25 će trajati najmanje godinu dana sa zadatkom potrage za zamrznutom vodom. S druge strane, indijska misija će trajati 14 dana.

Luna-25 će prikupljati podatke o lunarnom tlu i tražiti zamrznutu vodu, ali i analizirati ekstremno rijetku atmosferu Mjeseca pomoću osam sofisticiranih instrumenata. Letjelica je lansirana pomoću rakete Soyuz 2.1 iz kosmodroma Vostočni u Rusiji 10. augusta.

Indijska treća lunarna misija lansirana je 7. augusta, oko Mjeseca će kružiti nešto duže nego Luna-25, prije slijetanja na Mjesec 23. augusta.

I druge velike svemirske organizacije, uključujući SAD i Kinu, žele istraživati južni pol Mjeseca koji je u tami i koji sadrži rezerve zamrznute vode.

Proučavanje južnog pola bi moglo pomoći u prikupljanju znanja o porijeklu Zemlje, kao i u planovima rudarenja vrijednih resursa i minerala za buduće svemirske kolonije.