{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija u evropskoj misiji na Mars

S
6.4.2012. u 20:06
3
1
Rusija u evropskoj misiji na Mars
3
Rusija u evropskoj misiji na Mars
Rusija će se pridružiti Evropskoj svemirskoj agenciji u lansiranju misije na Mars radi sakupljanja uzoraka i potrage za životom, poslije povlačenja američke NASA-e iz ovog projekta, saopšila je danas ruska svemirska agencija.
NASA se povukla iz misije vrijedne 1,3 milijardi dolara u februaru, iako ju je prethodno opisala kao ključnu akciju u istraživanju Marsa. Kao razlozi za povlačenje navedeni su smanjenje budžeta i promjena planova.

U takvoj situaciji, Evropa je morala da se okrene Rusiji ili Kini radi lansiranja sondi na dva svemirska broda ove misije. Lansiranja su planirana 2016. i 2018. godine.

Šef ruske svemirske agencije Vladimir Popovkin i njegov evropski kolega Jean-Jacques Dorden obećali su poslije razgovora u Moskvi da će sarađivati na ovom projektu, saopštio je Popovkinov portparol.

Za sada nije poznato u kojoj će mjeri Rusija učestvovati u projektu i da li je spremna da podijeli finansijski teret njegove realizacije.

Stručnjaci navode da bi Rusija mogla da lansira istraživačke sonde "exo Mars" na svojoj raketi "proton", ali i da napravi vozilo za ulazak u Marsovu atmosferu, spuštanje i slijetanje u drugom dijelu misije.

Evropske zemlje do sada su obećale 850 miliona eura za ovu misiju, a konačni troškovi procijenjeni su na milijardu eura. Očekuje se da će povlačenje Nase, kašnjenje i izmjene naučnih aspekata misije dovesti do rasta troškova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: