Zajednički projekt
10

Rusija i SAD će napraviti novu svemirsku stanicu u orbiti Mjeseca

Klix.ba
Rusija i SAD su postigle dogovor te će zajedno napraviti novu svemirsku stanicu pod nazivom Deep Space Gateway u orbiti mjeseca, potvrdila je ruska svemirska agencija Roscosmos.

"Roscosmos i NASA su postigli dogovor o zajedničkom projektu izgradnje nove svemirske stanice International Deep Space Gateway u orbiti Mjeseca", izjavio je šef Rscosmosa Igor Komarov za agenciju Interfax.

Prvi moduli bi mogli biti spremni u periodu između 2024. i 2026. godine.

U prvoj fazi projekta će se praviti orbitalni dio stanice, a ta tehnologija će s emoći kasnije koristiti na porvršini Mjeseca, a možda i na Marsu. Projekt je otvoren i drugim zemljama, koje se mogu pridružiti. Među zemljama koje su pokazale interesu su Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika.

Ruski dio projekta bi mogao biti razvoj do tri modula namijenjena stanici, kao i rad na sistemu koji će omogućiti prihvatanje, odnosno spajanje raznih vrsta svemirskih letjelica.

Ova najava dolazi u vrijeme visokih tenzija između Moskve i Washingtona, ukrajinske krize kao i stavova dvije zemlje koji se odnose na Siriju i Sjevernu Koreju, međutim, kada je riječ o zajedničkim misijama u svemir te odlascima na Međunarodnu svemirsku stanicu, Washington i Moskva se odlično razumiju.